Inhoud en werkwijze

 

Van Schrift Naar Schrijven (SNS) helpt jou om je de Kennis én Kunde eigen te maken die je nodig hebt om een inspirerende, leuke en verantwoorde handschriftles op de basisschool te geven. SNS bestaat uit deze website en een werkschrift. De een kan niet zonder de ander. Je hebt ze dus allebei nodig.

 

Kennen

De website bevat de theorie over schrift en schrijven in hun samenhang. De theorie bestaat uit ‘theorie’, maar vooral ook uit veel voorbeelden, filmpjes, afbeeldingen en illustraties. Immers, wie over schrijven leert, leert over de toepassing ervan in het dagelijkse leven.
De
theorie behandelt handschrift én – niet meer weg te denken uit onze tijd – typschrift. Je leert over de drie aspecten proces, materiaal en vorm. Je verdiept je in schrijven aan de hand van de drie belangrijkste toepassingsgebieden (domeinen) van schrift: handschrift, typschrift en letteren. Hoofdstuk 3 laat je de samenhang tussen de aspecten en domeinen zien. Ook die kunnen namelijk niet zonder elkaar!
In hoofdstuk 4 ontwikkel en oefen je jouw eigen vaardigheid op een onderzoekende en actieve manier. Dat doe je aan de hand van de leerlijn ‘Handschriftonderwijs en schrifteducatie’ die de voorschoolse periode (VVE) tot en met het voortgezet onderwijs (VO) behandelt.

Kunnen

In het werkschrift pas je de theorie – soms op jezelf of anderen – toe, maak je opdrachten bij de theorie, oefen je je eigen vaardigheid, krijg je zicht op je eigen schrijfproces en dat van anderen en leer je wat met het oog op jouw toekomst voor jou van belang is. Bovendien doe je onderzoek naar aspecten van schrift en schrijven waardoor je leert kritisch ‘naar en achter’ de inhoud te kijken. Dat vergroot je inzicht. Dus:

Kunnen zonder kennen kan niet!
Kennen zonder kunnen schiet te kort!

 

Vorm

Wil je informatie overbrengen, je verhaal vertellen of anderen interesseren voor waar jij warm voor loopt, dan is de manier waarop je informatie vormgeeft daarvoor bepalend, zeker in deze tijd van ‘Information overload’. SNS besteedt ook daar aandacht aan, bijvoorbeeld in hoofdstuk 4.6, waar het gaat over het vormgeven van je documenten.
Daarom kun je, als je een licentie van SNS hebt, tegen een gereduceerde prijs een licentie aanschaffen van VéT, gids voor de opmaak van tekst en beeld.

Aan de slag!

Eigenlijk is het aan jou hoe je van Schrift Naar Schrijven gebruikt. Natuurlijk speelt je docent daarin ook een rol, net als de school waar je eventueel stage loopt. Als je bijvoorbeeld in groep 5 en 6 stage loopt, ligt daar waarschijnlijk je eerste prioriteit. Maar, de manier waarop je SNS uiteindelijk gebruikt, is aan jou.
Als je dat prettig vindt, begin je met de theorie op de website. Vanuit de theorie wordt namelijk verwezen naar de opdrachten in het werkschrift. Ben je meer praktisch dan theoretisch ingesteld, dan kun je beginnen met het werkschrift. In het werkschrift staat namelijk steeds vermeld bij welke theorie opdrachten horen.

In beide gevallen wensen wij je:

Succes en veel plezier!

 

 

Voor deze pagina van de website 'https://vanschriftnaarschrijven.nl' is geen licentiecode nodig. Echter, kopieer of publiceer je (delen van) deze pagina', dan overtreed je de wet op het auteursrecht.